В България животновъдството се унищожава, а млякото намалява. Българският фермер не

...
В България животновъдството се унищожава, а млякото намалява. Българският фермер не
Коментари Харесай

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели

В България животновъдството се унищожава, а млякото понижава. Българският фермер не може да задоволи личното си село. Нямаме произвеждане. Това съобщи пред фермерът Петър Карадамянов от Долна махала, Пловдивско.

" Има търсене. В България мляко няма. Проблемът е, че няма и да има скоро. Животновъдството се унищожава и там някъде се губи нишката. "

" На наши сътрудници с кози им отхвърлят млеката. Никой не желае да купува козе мляко в България - това е огромен проблем. Нямали пазар, няма какво да го правят – това са обясненията. Козето мляко е международен шлагер. Козите сирена и кашкавали са доста търсени ", описа Карадамянов.

По думите му  " няколко фермички " са се обединили, създали са вложения, желаят да си концентрират количествата, само че мандрите им отказват – " мандрите търсят те да командват и да основават условия ", тъй като " 30 години по този начин работят и ще не престават ".

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко, което се създава от фермерите, безапелационен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Тази година масово се отхвърля изкупуване на козе мляко, удостовери той.

За три години вносът на изсъхнало и кондензирано мляко от Украйна е повишен неколкократно, уточни данни Караколев и остро подлага на критика неналичието на надзор и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – да вземем за пример продажбата на нискокачествено сирене с палмова лой и изсъхнало мляко, " имитиращ артикул, който хората си купуват вместо сирене ". По думите му, в Гърция, Румъния и Франция сходни практики липсват, " тъй като там има държавници, които излизат и споделят – това не е хубаво, не е потребно ".

" Процесът е обратим, стига да има политическа и държавническа воля. "

Ядем отпадъци, а някой насърчава това, изрази възмущението си Симеон Караколев в предаването " Преди всички ".

" Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна! Хората си вършат бизнес. "

Караколев акцентира, че големи санкции и затваряне на предприятия могат да трансформират настоящето състояние – " глобяват те 1000 лв. и на следващия ден отново го правиш и регистрираш големи облаги ".

" Трябва да се трансформират тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този дано си прави имитиращия артикул, в случай че ще и със 100% наличие на вода, да си джурка тези имитиращи галактически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с огромни букви да написа – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала. "

Според животновъда липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни специалисти, които да коментират вредите.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР